Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
HABERLER>GUNCEL
24 Aralık 2011 Cumartesi - 02:01

'Sarıkamış harekatı emsalsiz destan…'

Allahuekber Şehitlerini Anma ve Milli Bilinç Kampı etkinlikleri kapsamında Erzurum'da, "Sarıkamış Harekatı" paneli düzenlendi. Panelde konuşan Gökçen, Sarıkamış Harekatı'na katılan asker sayısının tartışılmasının yersiz olduğunu, asıl önemli konunun, şehit düşen askerlerin hepsinin donarak değil, bazılarının da çarpışarak şehit olduğunun gündeme getirilmesi olduğunu söyledi.

 Sarıkamış harekatı emsalsiz destan…

ERZURUM
Allahuekber Şehitlerini Anma ve Milli Bilinç Kampı etkinlikleri kapsamında Erzurum'da, "Sarıkamış Harekatı" paneli düzenlendi. Türkiye İzcilik Federasyonu ve Güneş Vakfı tarafından ortaklaşa hazırlanan, Göğüs Hastalıkları Hastanesi konferans salonunda düzenlenen panele, Erzincan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Salim Gökçen, Dr. Yahya Yeşilyurt, Ar. Gör. Songül Alşan konuşmacı olarak katıldı.
GÖKÇEN SUNUM YAPTI
Panelde konuşan Gökçen, Sarıkamış Harekatı'na katılan asker sayısının tartışılmasının yersiz olduğunu, asıl önemli konunun, şehit düşen askerlerin hepsinin donarak değil, bazılarının da çarpışarak öldüğünün gündeme getirilmesi olduğunu söyledi.
Gökçen, Osmanlı Devleti'nin, 1. Dünya Savaşı'na katılmak zorunda kaldığını, Kafkas Cephesi'nin Ruslar'ın sıcak denizlere inmesini engellemek için açıldığını belirtti.
Osmanlı'nın, 1. Dünya Savaşı'na girmesindeki en büyük rolünün, Ruslar'ın, Akdeniz'e inme politikası olduğunu kaydeden Gökçen, şöyle konuştu: "Enver Paşa'nın, Almanya hayranı olması nedeniyle, 1. Dünya Savaşı'na girdiğimiz şeklinde yapılan yorumlar, ortaya sunulan gerekçeler doğru değil. Osmanlı devlet adamları da savaşı kazanmak isteyenlerin, sıcak denizlere açılma hayali olan ülkelerin olduğunu biliyordu. Osmanlı'nın İngiltere'nin yanında olmak istediği fakat İngiltere'nin, Osmanlı topraklarında gözünün olması nedeniyle yanında yer almasını istemediği bilinmeli. Çünkü İngiltere'nin, Osmanlı'nın bazı yerlerine egemen olma hayali vardı. Ruslar'ın, Akdeniz'e inme politikası, Osmanlı'nın 1. Dünya Savaşı'na girmesinde en büyük roldür."
KAFKAS CEPHESİ
Gökçen, Kafkas Cephesi'nin açılmasının nedenlerinin de böylece anlaşıldığını, Rusların sıcak denizlere inme hayalinin önüne geçmek için bu yolun izlendiğini kaydetti.  Kafkas Cephesi'nin taarruz cephesi ve aynı zamanda savunma cephesi olduğunu ifade eden Gökçen, şunları kaydetti: "Rusların, sıcak denizlere inme hayali sadece Kars bölgesinde kalmayarak, diğer bölgelere de inme düşüncesi oluşmuştur. Bu hattı koruma ve Rusları durdurmak için Kafkas Cephesi'nin açıldığını söyleyebiliriz. 1. Dünya Savaşı başladığında, Osmanlı Devleti tam 7 cephede savaşmak durumunda kalmıştır. Bu kadar geniş bir coğrafyada savaşırken, elbette yetersizliklerin, eksikliklerin olması söz konusudur. Sarıkamış'ta da bu eksiklikleri görmemiz mümkün. Ancak bugün günümüzde, şehit düşen askerlerimizin sayısı üzerinden tartışmaların gündeme gelmesi üzücü. O topraklarda donarak veya vurularak şehit olmuş askerlerimizin aslında neler çektiğini bilmek gerekir. Her yıl yapılan anma törenlerinde '90 bin askerimiz donarak şehit oldu' deniliyor. Fakat elde edilen resmi rakamlar 57 bin civarında olduğunu bizlere göstermektedir. Askerlerimiz, Sarıkamış'a ıslık çalarak gitmemiştir. Çarpışarak gitmiştir. Nitekim 30 bin Rus askeri de savaşta ölmüştür. Bizim askerlerimiz, tek bir kurşun dahi atmadılarsa, Rus askerleri nasıl öldü-"
 

 
Kars’tan tarihi adım
 
‘Fransa tarihe iftira ediyor’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kars’tan tarihi adım
Sözde Ermeni soykırımı ile ilgili tasarının Fransa Meclisi'nde kabul edilmesine ...
'Alkır, Gönüllerin paşasıydı'
Vali Öztürk, “Raci Alkır, bu toprakların bağrından çıkan, Erzurum sevdalısı, ...
Misafir Erzurum’a veda etti
Türk Hava Yolları Müdürü Celil Misafir İstanbul’a tayin oldu. 2 yıldır ...
 
Karayollarında 24 saat mesai
Doğu Anadolu Bölgesi'nde sabah saatleri itibariyle kar yağışı etkisini ...
Fransa’nın katliam sabıkası kabarık..
Fransa meclisi genel kurulu'nda, "Ermeni teklifinin" kabul edilmesi üzerine ...
Topyolu’nda tarihi yaşadılar…!
Erzurum'dan Üçüncü Ordu'ya bağlı 29'uncu Tümenin Sarıkamış Harekatına ...
 
Zehra Bebek moral kaynağı oldu
Van'da yaşanan iki büyük depremin ardından Erzurum'a gelen Esma ve Bedrettin ...
Şenkaya dondu
Ağır kış şartlarının yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan soğuk ...
Karaköse’de metruk bina yandı
Erzurum'un merkez Yakutiye ilçesindeki metruk binada yangın çıktı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri