Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor-Eyüpspor maçı İstanbul’da
Erzurumspor-Eyüpspor maçı İstanbul’da
Müftüler istişare toplantısında buluştu
Müftüler istişare toplantısında buluştu
ETÜ’de Bahar Şöleni
ETÜ’de Bahar Şöleni
Muşlu aileler evlat nöbetine devam ediyor
Muşlu aileler evlat nöbetine devam ediyor
AFAD imdada yetişti
AFAD imdada yetişti
HABERLER>GUNCEL
24 Aralık 2011 Cumartesi - 01:57

'Alkır, Gönüllerin paşasıydı'

Vali Öztürk, “Raci Alkır, bu toprakların bağrından çıkan, Erzurum sevdalısı, gönül adamı. Türk Halk Müziği ve Tasavvuf Müziğinin çok güçlü temsilcisiydi. Doldurulması zor bir boşluk bıraktı. Erzurum’un ve ülkemizin bu sanat değerinden alacak çok dersi var. Mekanı cennet olsun.”dedi.

 Alkır, Gönüllerin paşasıydı

ERZURUM (İHA) - Türkü paşası namıyla halkın gönlünde taht kuran Raci Alkır ardında 80’e yakın eşsiz eser bıraktı. İzzet Altınmeşe’nin “Erzurum türkülerinin hazinesidir dediği Alkır’ın Aspendos’ta verdiği mikrofonsuz konseri asla unutulmadı.
Raci Alkır 1933’te Erzurum’un Hasan-i Basri Mahallesinde dünyaya geldi. Alkır babasının terziliğe yönlendirmesine rağmen müzik aşkı ağır bastı ve eğitimini bu yönde sürdürdü. Mahalli düzeyde türküler söyleyen, derlemeler yapan ve Türk Halk müziği alanında sürekli araştırmalar yapan Alkır, 1954’te evlendi. 1966’da TRT Erzurum radyosunun açtığı stajyerlik 1971’de ise kadro sınavını kazanarak ses sanatçısı olarak göreve başlayan Alkır’ın Abdülkadir, Kadriye, Şenay, Nesrin, ve Vahit isimli 5 çocuğu oldu. Alkır 1981’de kendi isteğiyle emekli oldu. 7 plak, 2 CD, ve 1 kaset çıkaran Raci Alkır’ın dün gece yar hanesinde, aşkın ezeli, palandöken dağları, avluda uzun kapılar, seyreyle güzel gibi birçok ünlü eserleri derledi.
ASPENDOS KONSERİ
Aspendos’ta verdiği mikrofonuz konserle adını Türkiye’ye duyuran Alkır 60. sanat yılını geçen yıl Atatürk üniversitesinde kutlamıştı. Bir süredir Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde tedavi gören Alkır, 16 Aralık’ta 78 yaşında hayata gözlerini yumdu. Önemli bir türkü icracısı olarak kabul edilen Alkır, küçük yaşlarda itibaren Erzurumlu gazelhanların icra ettiği ezgilerle kendisini yetiştirdi. Alkır yine, devam ettiği Erzurum halk eğitim merkezinde Faruk kaleli yönetimindeki halk müziği korosunda olgunlaştı. Halk müziği sevenlerin gönlünde, kendine has üslubu, Türküleri seslendirişi ile Erzurum’un Türkü paşası, ünvanını kazandı.
Alkır’ın oğlu ses sanatçısı Vahit Alkır, “Babam gerçek bir dadaştı. Onun oğlu olmaktan gurur duyuyorum. Müzik baba mesleğim, babamdan aldığım bayrağı daha ileriye taşıyacağım” dedi.
VALİ SEBAHATTİN ÖZTÜRK
Raci Alkır, bu toprakların bağrından çıkan, Erzurum sevdalısı, gönül adamı. Türk Halk Müziği ve Tasavvuf Müziğinin çok güçlü temsilcisiydi. Doldurulması zor bir boşluk bıraktı. Erzurum’un ve ülkemizin bu sanat değerinden alacak çok dersi var. Mekanı cennet olsun.
SES SANATÇISI İZZET ALTINMEŞE
Raci Alkır, Erzurum türkülerinin gerçek anlamda hazinedir. Erzurum türkülerini okumak isteyen her sanatçısının, Raci ustanın yolu ve eserlerinden istifade etmesi gerekir. Buna inancım tamdır. Raci usta gibi bir değer kolay yetişmiyor. Allah’tan rahmet diliyorum.
SES SANATÇISI MÜKERREM KEMERTAŞ
Uzun yıllara dayanan dostluğumuzun ve müzikal birlikteliğimizin temeli 1956’da Erzurum Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen bir gecede atıldı. Raci Alkır Erzurum Türkülerine ve kültürüne sahip çıkan, gelecek kuşaklara örnek olan çok önemli bir sanatçıydı. Kardeş gibiydik. Mekanı cennet olsum.
SES SANATÇISI NURULLAH AKÇAYIR
Raci Alkır hakkında çok şey söylenebilir, bir dönem birlikte çalıştığım büyük ustam. Ona eşlik etme onurunu yaşadım. Bize örnek oldu. Erzurum’un paşasıydı. Eşsiz bir ses rengi vardı. Yeni albümümde onun eserlerine de yer vereceğim. Mekanı cennet olsun.

 
Baro’dan sert tepki
 
Kars’tan tarihi adım
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ahmet polat 24 Aralık 2011 Cumartesi 08:39

mekanı cennet olsun türkü paşanın

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Misafir Erzurum’a veda etti
Türk Hava Yolları Müdürü Celil Misafir İstanbul’a tayin oldu. 2 yıldır ...
Karayollarında 24 saat mesai
Doğu Anadolu Bölgesi'nde sabah saatleri itibariyle kar yağışı etkisini ...
Fransa’nın katliam sabıkası kabarık..
Fransa meclisi genel kurulu'nda, "Ermeni teklifinin" kabul edilmesi üzerine ...
 
Topyolu’nda tarihi yaşadılar…!
Erzurum'dan Üçüncü Ordu'ya bağlı 29'uncu Tümenin Sarıkamış Harekatına ...
Zehra Bebek moral kaynağı oldu
Van'da yaşanan iki büyük depremin ardından Erzurum'a gelen Esma ve Bedrettin ...
Şenkaya dondu
Ağır kış şartlarının yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan soğuk ...
 
Karaköse’de metruk bina yandı
Erzurum'un merkez Yakutiye ilçesindeki metruk binada yangın çıktı.
Mobese’den kaçış yok..
Erzurum'da değişik kavşaklarda buzlu zeminde kayan otomobiller kaza yaptı. ...
‘Fransa kendi tarihiyle yüzleşsin’
Taşkesenli Kültür ve Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Taşkesenlioğlu, “Yasallaştırılmaya ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri