Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kop Mayıs ayı karıyla beyaza büründü
Kop Mayıs ayı karıyla beyaza büründü
Taşkınsoy Erzurumspor’un 6 maçında görev aldı
Taşkınsoy Erzurumspor’un 6 maçında görev aldı
'Siz Gelemiyorsanız Biz Geliriz'
"Siz Gelemiyorsanız Biz Geliriz"
Jandarmadan kaçak avcılara suçüstü
Jandarmadan kaçak avcılara suçüstü
Oltu AK Parti Anneleri ağırladı
Oltu AK Parti Anneleri ağırladı
HABERLER>EĞİTİM
13 Mayıs 2025 Salı - 07:54

ATAUNİV’den Bilimsel Diplomasi

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirdiği çalışma ziyareti kapsamında, bilim ve teknoloji alanında önemli akademik kurumlarla görüşmeler yapıldı.

ATAUNİV’den Bilimsel Diplomasi

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirdiği çalışma ziyareti kapsamında, bilim ve teknoloji alanında önemli akademik kurumlarla görüşmeler yapıldı. Ziyaretlerde, öğrenci değişim programları, ortak bilimsel projeler, burs imkanları ve akademik hareketlilik gibi konular ele alındı. Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun ziyaretleri, ABD Dışişleri Bakanlığı ile yürütülen ortak projeler çerçevesinde gerçekleşti.

Biyoteknoloji Alanında Maryland Üniversitesi ile Stratejik  Görüşmeler

Ziyaretin ikinci durağı, Maryland Üniversitesine bağlı Biyobilim ve Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü (IBBR) oldu. Burada Enstitü Direktörü Prof. Dr. Jonathan Dinman ve Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. John Marino ile görüşmeler gerçekleştirildi. Ribozom biyolojisi, protein sentezi, viroloji ve yapısal biyokimya alanlarında yürütülen ileri düzey araştırmalar hakkında bilgi alan Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, IBBR ile Atatürk Üniversitesi arasında doktora sonrası araştırmacı değişimi ve ortak projeler geliştirme konusunda niyet birliği sağlandığını belirtti. Özellikle nükleer manyetik rezonans (NMR), kriyo-elektron mikroskopisi ve x-ışını kristalografisi gibi ileri teknikler konusunda iş birliği potansiyeli vurgulandı.

Howard Üniversitesi ile Sağlık Bilimlerinde Akademik  Etkileşim

Washington DC'de yer alan, ABD’nin önde gelen araştırma üniversitelerinden biri olan Howard Üniversitesinde de önemli görüşmeler yapıldı. Farmakoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Robert Copeland, Lisansüstü Eğitim Direktörü Prof. Dr. Martha Davila-Garcia ve Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. Pather Indiran ile bir araya gelen Rektör Hacımüftüoğlu, özellikle tıbbi farmakoloji, sinir sistemi hastalıkları ve ilaç geliştirme alanlarında iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Howard Üniversitesinin yüksek lisans ve doktora programlarında Türk öğrencilere burs verilmesi, karşılıklı öğretim üyesi değişimi ve ortak yayın üretimi gibi başlıklar üzerinde mutabık kalındı.

George M. Üniversitesinde Nörobilim Odağında İş Birliği

Ziyaretin ilk durağı, Virginia eyaletinde yer alan George M. Üniversitesi oldu. Rektör Hacımüftüoğlu, Moleküler Nörobilim Bölümünde görev yapan Prof. Dr. Mohsin Saleet Jafri ve Araştırma Başkan Yardımcısı Dr. Nadine Kabbani ile bir araya geldi. Görüşmede, hücresel sinyal yolları, fizyoloji ve halk sağlığı alanlarında yürütülen çalışmalar masaya yatırılırken; Atatürk Üniversitesi ile George M. Üniversitesi arasında lisansüstü düzeyde öğrenci değişimi, yaz okulu iş birlikleri ve ortak laboratuvar projeleri gibi konular gündeme geldi.

Bilimsel Diplomasinin Güçlü Adımları

Programın koordinasyonunu yürüten ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ziyaretçiler Programı (IVLP) Sorumlusu Affnan Mohammad ve Dinah Holmquist ile görüşülerek, Türkiye-ABD akademik ilişkilerinin kurumsal yapılarla desteklenmesi ve sürdürülebilir bir bilimsel diyalog ortamı oluşturulması yönünde görüş alışverişinde bulunuldu.

Georgetown Üniversitesinde  Nörobilimsel İş Birliği Görüşmesi

Georgetown Üniversitesi temasları kapsamında, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Nörobilim Uzmanı Dr. Peter Turkeltaub ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bilişsel nörobilim ve beyin görüntüleme teknikleri alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Dr. Turkeltaub ile yapılan görüşmede, özellikle beyin hasarlarının tedavisine yönelik multidisipliner araştırmalar, ortak yayın çalışmaları ve lisansüstü düzeyde öğrenci hareketliliği konuları ele alındı. Bu görüşme, Atatürk Üniversitesi’nin tıp ve sağlık bilimleri alanındaki araştırma kapasitesini uluslararası iş birlikleriyle daha da geliştirme hedefinin bir parçası olarak değerlendirildi.

NAFSA Ziyaretiyle  Uluslararası Eğitim Ağlarına Yeni Bağlantılar

Ziyaret programı kapsamında ayrıca, 1947 yılında II. Dünya Savaşı sonrasında kurulan ve Amerika Birleşik Devletlerine gelen uluslararası öğrencilere yönelik danışmanlık ve destek hizmetleri sunmak amacıyla faaliyet gösteren NAFSA (Ulusal Yabancı Öğrenci Danışmanları Derneği) merkezine de bir ziyaret gerçekleştirildi.

Uluslararası eğitim alanında dünyanın önde gelen mesleki kuruluşlarından biri olan NAFSA yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, Atatürk Üniversitesinin uluslararasılaşma vizyonu, öğrenci değişim programlarının güçlendirilmesi ve küresel akademik ağlara daha etkin katılımı gibi konular masaya yatırıldı. Yapılan bu temaslarla, üniversitenin uluslararası öğrenci hareketliliği alanındaki stratejik hedeflerine bir adım daha yaklaşıldı.

Washington Üniversitesi ile Akademik Temas…

Ayrıca Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Washington Üniversitesinde görev yapan alanında önde gelen bilim insanlarıyla da bir araya geldi. Gerçekleştirilen görüşmelerde özellikle yapay zekâ destekli sağlık teknolojileri, nörobilimsel araştırmalar ve biyomedikal mühendisliği gibi yükselen alanlarda ortak projelerin geliştirilmesi konusu ele alındı. Bu temaslar, Atatürk Üniversitesinin küresel bilim camiasıyla kurduğu güçlü iş birliklerini daha da ileriye taşıma hedefinin somut bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Rektör Hacımüftüoğlu: “Küresel Bilimin Önemli Aktörlerinden  Biri Olma Yolunda Emin Adımlarla İlerliyoruz”

Ziyaretin sonunda değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesinin sadece ulusal düzeyde değil, küresel ölçekte de bilimsel gelişmelere katkı sunmayı hedeflediğini vurguladı. “Yaptığımız bu temaslarla öğrencilerimize ve akademisyenlerimize yeni kapılar aralıyor, aynı zamanda üniversitemizin uluslararası görünürlüğünü ve saygınlığını artırıyoruz. Bilimin evrenselliği doğrultusunda kurduğumuz bu köprüler, gelecekte çok daha güçlü iş birliklerine zemin hazırlayacaktır” dedi.

 
Çocuk Edebiyatı Öğretmen Kongresi başladı
 
ETÜ’nün 74 projesine TÜBİTAK’tan destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Türkiye bölgesel liderlik konumunu güçlendiriyor'
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Türk yükseköğretimine ...
Tekin: Biz çağı ıskalamayalım
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Bakırköy Anadolu İmam Hatip Lisesinde ...
Kelpetin, İbrahim Hakkı Kubilay İHO vizyonunu paylaştı
Türkiye'nin zirvedeki şehrinin zirvedeki Okulu İbrahim Hakkı Kubilay İmam ...
 
ATAUNİV’den Küresel Bilim hamlesi
Atatürk Üniversitesi, ABD’li Üniversitelerle bilim köprüsü kuruyor
Tekin Türkiye Maarif Modeli hedefini paylaştı
Tekin, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeliyle en çok yapmak istediğimiz kitap ...
Tekin, öğrenci ve öğretmenlerle buluştu
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul programı kapsamında Atatürk ...
 
ETÜ'lüler Gazze ve Doğu Türkistan için yürüdü
ETÜ'de israil'in Gazze'ye yönelik süregelen saldırılarını protesto etmek ...
Eğitimciler tecrübe ve gözlemlerini paylaştı
"Öğretmenlerin Bakış Açısıyla Eğitimde Öne Çıkan Konular" temalı bölgesel ...
Harvard, MIT ve Boston ile ATAUNİV’den ortak adım
Atatürk Üniversitesi, uluslararası akademik iş birliklerini güçlendirmek ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yaşın Alınanı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri