Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aydemir: ‘15 Temmuz Milli İrade vicdanının eseridir’
Aydemir: ‘15 Temmuz Milli İrade vicdanının eseridir’
'15 Temmuz'da Halkın ve Hakk'ın gücü tankın gücünü yenmiştir'
'15 Temmuz'da Halkın ve Hakk'ın gücü tankın gücünü yenmiştir'
Şenkaya Belediyesi şehit aileleri ve gazileri ağırladı
Şenkaya Belediyesi şehit aileleri ve gazileri ağırladı
Oltu’da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü etkinliği
Oltu’da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü etkinliği
Ürüşan'dan 15 Temmuz mesajı
Ürüşan'dan 15 Temmuz mesajı

Ahmet Göksan

İlerlemenin Anlamlısı
11 Nisan 2025 Cuma

Kıbrıs konusunun dünyanın gündemine taşınmasının 1950’li yılların ortalarında olduğu biliniyor. Gündeme taşınmasının birincil nedeni üzerinde güneşin batmadığı İmparatorluk olarak da anılan İngiltere’nin sömürgelerini terk ederek adalara sığınması olarak biliniyor. Bu durum İ-kinci

Paylaşım Savaşı sonrasındadır. Adı geçen sömürgeci ülkenin yöneticileri terk ettikleri ülkelerdehalkları birbirine kırdırarak adeta enkaz bırakıyordu. Kıbrıs adasında yaşayan iki ulusun uzantıları olan Türklerle Rumları kavga ortamına hazır şekilde bırakarak ayrılıyorlardı. Şu anda adada ateşkes kurallarının yaşanıyor olması nedeniyle kan akmıyor.  

İngiliz yöneticilerin yanlı tutumları nedeniyle Türklere saldıran Rumlar Türklerin direnişi ile karşılaştılar. İki toplum arasında yaşanan çatışmalar sonrasında Zürih’te yapılan görüşmeler sonucunda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğu duyuruluyordu. BM gözetiminde kurulan adı geçen Cumhuriyet toplumların görüşleri alınmadan dayatma ile taraflara kabul ettiriliyordu. Bu nedenl dayatma ile kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de ömrü kısa oluyordu. Yeniden başlayan Rum saldırıları ve Yunanistan ordusunun desteklediği darbeden sonra Garantör ülke Türkiye adada bozulan düzenin yeniden kurulabilmesi için müdahale ediyordu.

Bu gelişmelerden sonra konu yeniden BM’in gündemine havale ediliyordu. Öncesinde BMGK’nin 04 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı kararı yürürlüğe konuyordu. Daha önceleri alınan BM kararları sonrasında yapılmış olan kararların düğmesi yanlış iliklendiği için çözüme ulaşılamıyor.Burada belirtilmesi gereken en önemli husus ise BM kararlarının “186” sayılı karara dayandırılarak yanlı tutumunu sürgit etmesinden kaynaklanıyor. 

17/18 Mart tarihleri arasında Cenevre’de yapılan Gayri Resmi toplantı sonrasında dikkati çeken en önemli husus ise dişe dokunur bir kararın alınmamış olmasıdır. Toplantılar başlamadan önce tarafların müzakerelerin başlatılabilmesi için konumlarını koruduklarını açıklamış olmalarıdır. Kıbrıs Türklerinin görmezden gelindiği 186 sayılı kararın yeniden gözden geçirilmesini gerekli kılıyor. Aksi halde Kıbrıs konusunun çözümü olanaksız olacaktır.

Kıbrıs Türkleri olarak adeta kısır döngüye döndürülmüş olan BM gözetiminde yapılan görüşmelerden gerekli ders veya dersleri çıkararak önümüze çıkacak veya çıkarılacak engeller ekonomimizi güçlendirmektir. 

Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye kabul edilmiş olmanın anlamlı olduğunun da unutulmaması gerekiyor. Elde ettiğimiz bu gücümüzü dışımızdakilere de hissettirmemiz gerekiyor mu ne…

Sevgi ile kalınız…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Teşekkür Vefadır: Büyükşehir ve Palandöken Belediyesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri