Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ekstrem sporların yeni adresi: Çoruh vadisi
Ekstrem sporların yeni adresi: Çoruh vadisi
ETB’den Karayazı’da üreticiye tam destek
ETB’den Karayazı’da üreticiye tam destek
Teknik Meslek Yüksekokulundan aşure ikramı
Teknik Meslek Yüksekokulundan aşure ikramı
Konyaspor Erzurum'da yeni sezon hazırlıklarını sürdürüyor
Konyaspor Erzurum'da yeni sezon hazırlıklarını sürdürüyor
Jandarma’dan kenevir operasyonu
Jandarma’dan kenevir operasyonu

İzzet Fehmi Aksakal

Aşığın gözünden bakabilmek
10 Mart 2025 Pazartesi

İrfan ufuklarımızda bir ışık: Âşık Hüseyin Sümmânîoğlu'nun dörtlüğü... "Güzel olan güzel söyler kelâmı / Güzellerin güzel yazar kalemi / Güzel odur güzel görür âlemi / Güzellerin gözleri de güzeldir."

Bu satırlar, Anadolu'nun hafızasından süzülüp gelen bir hakikati terennüm ediyor. Şark irfanının, o Türkî deryadan beslenen kalbin, kısacası medeniyetimizin kıymet hükümlerini özünde barındıran bir ledün ilmi...

Ne demek istiyor halk şairi? Estetik bir davranış biçiminden, bir hayat nağmesinden bahsediyor. Lakin sadece bir poz, dışa dönük bir süs, bir ahenk değil mesele. Derunî bir güzellikten, varlığı kuşatan bir nazardan bahsediyor.

Ontolojik idrakimize dokunan bu hikmet, "güzel görme" hassasını mümtaz bir meziyyet olarak takdim ediyor. Alman mistisizminin "Weltanschauung" dediği, "cihan görüşü" diye tercüme edegeldiklerimizden farklı bir şey bu. Burada bir felsefi sistem değil, bir gönül penceresinden seyretme keyfiyeti var.

Hasan Âli Yücel'in dilinden dökülen "Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır" sözünü hatırlıyorum. Bu dörtlükte de benzer bir mazmun... Kâinatı güzel görmek, hakikati güzel tasavvur etmek, güzel bir dil ve kalemle ifade etmek... Bir bütünlük, bir varlık idrakidir bu.

Mevlânâ'nın çerağı aydınlatıyor zihnimizi: "Ne olursan ol, gel!" diyordu. Halk şairimiz de "Güzel olan güzel söyler kelâmı" derken, güzelliği bir zümreye, bir sınıfa, bir mektebe hasretmiyor. Güzellik, varoluşun özünde mündemiç bir cevher...

Şarkın hikmetinden Garbın teknik düşüncesine geçiş yapan münevverlerimiz, çok zaman Baudelaire'in "correspondances"ını, varlıklar arasındaki tenazuru keşfederken, Anadolu'nun bağrında zaten bu idrakin mevcut olduğunu unuttular. Halk şairi, kozmogonisini güzellik üzerine kurmuş ve varlığı bu mihver etrafında idrak etmiştir.

"Güzellerin gözleri de güzeldir" diyerek sözünü bağlarken âşık, zahiri ile bâtınî arasında fark görmediğini ima ediyor. Göz, sadece bir uzuv değil; ruhun penceresi, gönlün aynasıdır.

Sümmânîoğlu'nun bu dörtlüğü, binlerce yıllık Türk irfanının hâsılası. Bu satırlar, Yunus'un nefesinden, Karacaoğlan'ın nağmesinden, Pir Sultan'ın feryadından süzülüp gelmiş. Öyleyse, modern çağın binbir karmaşası içinde kendimizi kaybetmeden evvel, irfanımızın bu ışıklı dünyasına kulak vermek, görmek ve söylemek gerek...

Güzel görmeyi bilelim ki, güzel söyleyebilelim. Güzel söyleyelim ki, kalemin ucundan güzellik dökülsün. Ve nihayet güzel görmeyi, söylemeyi, yazmayı bilelim ki, gözlerimizde güzellik parıldasın.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri