Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
 Pamuk Geçidi şehitlerine vefa
 Pamuk Geçidi şehitlerine vefa
Define avcısı yakalandı
Define avcısı yakalandı
Define avcılarının kazdığı yerden mühimmat çıktı
Define avcılarının kazdığı yerden mühimmat çıktı
Hainlerin inleri imha edildi
Hainlerin inleri imha edildi
HABERLER>TÜRKİYE
1 Ekim 2022 Cumartesi - 02:59

Tanrı Dağları’ndan getirilen su Erdoğan’a sunuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemizin dini ve etnik çatışmalarla gerilimlerle krizlerle kavrulduğu bir dönemde; barışı, dayanışmayı, yardımlaşmayı esas alan bu oyunların özgün bir işbirliği platformu olduğuna inanıyorum” dedi

Tanrı Dağları’ndan getirilen su Erdoğan’a sunuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemizin dini ve etnik çatışmalarla gerilimlerle krizlerle kavrulduğu bir dönemde; barışı, dayanışmayı, yardımlaşmayı esas alan bu oyunların özgün bir işbirliği platformu olduğuna inanıyorum” dedi

Şehirleşmenin artması iş imkanlarının çeşitlenmesi, güvenlik ve gıda ihtiyaçlarının merkezi devletler eliyle sağlanması; göçebeliği epeyce sınırlandırmıştır. Ancak insanlığın binlerce yılına damga vuran bu kültürün yitip gitmesine hiçbirimiz rıza gösteremeyiz. ‘ diye konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’nın İznik ilçesinde düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları Açılış Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İznik’teki 4. Dünya Göçebe Oyunları Açılış Programı’nda yaptığı konuşmada, Göçebe Oyunları’nın ilkinin 2014’te Kırgızistan’da düzenlendiğini, 2016 ve 2018’de de oyunların Kırgızistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Türk Devletleri Teşkilatı Liderler Zirvesi’nde bu oyunların geleneksel spor organizasyonları olarak kabul edildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün de her iki yılda bir düzenlenen Göçebe Oyunları’nın dördüncüsünde İznik’te sporcularımız ve misafirlerimizle birlikteyiz. Esasen İznik’teki bu organizasyon 2020 yılında gerçekleştirilecekti, tüm dünyayla beraber ülkelerimizi de etkileyen Kovid-19 salgını sebebiyle ertelemek mecburiyetinde kaldık. Hamdolsun bugün dördüncü Göçebe Oyunları’nı, her köşesi buram buram tarih, kültür ve tabiat kokan İznik’te başlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

“GÖÇEBE KÜLTÜRÜNÜN FARKLI YÖNLERİYLE YAŞATILMASINDA BÜYÜK FAYDA GÖRÜYORUZ”

Göçebe kültürünün insanlık tarihi kadar eski olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “İnsan toplulukları binlerce yıl boyunca çeşitli sebeplerle bulundukları yerlerden ayrılarak başka coğrafyalarda kendilerine yeni hayat alanları aramışlardır. Aynı şekilde belirli bir coğrafyada sürekli veya mevsime göre yer değiştirerek hayatlarını sürdüren topluluklar da vardır. Bu uzun yolculuklar sırasında karşılaşan insan toplulukları birbirlerini etkilemişlerdir. Her ne kadar medya ve iletişim araçları dünyayı küçük bir köy hâline getirmiş olsa da bugün hâlen kültürün ve insani ilişkilerin en etkili taşıyıcısı göçlerdir. Dünyanın her yerinde şehirleşmenin artması, iş imkânlarının çeşitlenmesi, güvenlik ve gıda ihtiyaçlarının merkezi devletler eliyle sağlanması hiç şüphesiz göçebeliği epeyce sınırlandırmıştır.”

İnsanlığın binlerce yılına damga vuran bu kültürün yitip gitmesine rıza gösteremeyeceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için gerek açılışını yaptığımız oyunlarla gerekse benzer diğer faaliyetlerle göçebe kültürünün farklı yönleriyle yaşatılmasında büyük fayda görüyoruz. Nitekim ülkemizde istiklalimizin ve istikbalimizin güvencesi olarak Toros Dağları’nda dumanı tüten Yörük çadırını ifade ediyoruz. Göçebe Oyunları’nı dünya çapına yayan bu organizasyonu da insanlığın kadim mirasını gelecek kuşaklara bırakma misyonuyla önemli görüyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, spordan sanata, gastronomiden geleneksel sporlara kadar pek çok deneyimi gençlere ve misafirlere yaşatacak Göçebe Oyunları’nın düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik etti.

Oyunlarda yarışacak sporculara ve diğer etkinliklerde yer alacak katılımcılara başarılar dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iştirakleri ve katkılarıyla bu oyunların yaşatılmasına, geleceğe miras olarak bırakılmasına destek olan dostlarına da teşekkür ettiğini belirtti.

“Bölgemizin dini ve etnik çatışmalarla, gerilimlerle, krizlerle kavrulduğu bir dönemde, barışı, dayanışmayı, yardımlaşmayı esas alan bu oyunların özgün bir iş birliği platformu olduğuna inanıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak böyle önemli bir programa İznik gibi köklü bir tarih ve medeniyet şehrinde ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

“MÜSABAKALARDA YARIŞACAK BİNLERCE SPORCUMUZUN HEYECANINI GÖREBİLİYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Oyunlara katılan ülkelerle bu vesileyle kurduğumuz münasebetlerin ve katılımcılar arasında gelişen pozitif enerjinin hepimize yeni bir kültürel diplomasi kapısı açacağını düşünüyorum. Göçebe Oyunları’nın 4’üncüsüne 102 ayrı ülkeden, üç binden fazla sporcunun katılması, bu umudumuzu güçlendiriyor” dedi.

Oyunlar boyunca yapılacak geçmişten bugüne geleneksel spor müsabakalarının sadece gençlere hoşça vakit geçirtmekle kalmayacaklarını, aynı zamanda onların bu alanlara ilgisini de artıracağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan yarışmalarla ilgili şöyle bilgi verdi: “Atlı sporların, güreşlerin ve okçuluğun da içinde bulunduğu 40’tan fazla dalda yapılacak müsabakalarda yarışacak binlerce sporcumuzun heyecanını şimdiden görebiliyorum. Gastronomi programlarında 20 ayrı ülkenin mutfak lezzetleri katılımcılarla buluşacak. Hat, ebru, oya, cam, el işi, filografi, bez bebek, sedef, keçe yapımı ve elbette merkezi İznik olan çinicilik başta olmak üzere çok sayıda geleneksel sanat da Göçebe Oyunları’nın programında yer alıyor. Ülkemizden ve dünyadan pek çok tanınmış sanatçı konserleriyle, halk oyunları ekipleri gösterileriyle, çocuklarımız korolarıyla etkinliğimizin renklenmesine katkı verecek. Geri dönüşümden kolaja, oyuncak tasarımından resme kadar birçok atölye çalışması da oyun programında bulunuyor.”

“DİPLOMASİ YÖNÜNÜ DE ÖNEMSİYORUZ”

Her yönüyle zengin, cazip, dinamik bir göçebe oyunlarına şahitlik edeceklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunlar arasında çocuklara yönelik çalışmaları özellikle önemli gördüğünü belirterek “Çocuk Obası adıyla kurulan alandaki etkinlikler, evlatlarımıza unutulmaz vakitler yaşatacaktır” ifadesini kullandı.

Göçebe Oyunları Deneyim Merkezi’nin ise ziyaretçilere geçmişten bugüne yolculuk yaptırarak hoşça vakit geçirmelerini sağlayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Yetenekli sanatçı ve zanaatkârlarımızın göz nuru, el emeği, alın teri eserleri de sergi ve fuar alanı ile etnopazarda sergilenecek. Biz bu oyunlara, dünyada giderek yok olmaya yüz tutan bir kültürel zenginliğe sahip çıkmak, onu yaşatacak zemini oluşturmak olarak bakıyoruz. Burada yapılan her faaliyet bir anlamda tarihi canlandırma, hafıza tazeleme, hafızaya kaydetme misyonuyla hazırlanıyor. Oyunların halklarımızı birbirine yaklaştıran yeni ve kalıcı ilişkiler kurulabilmesine imkân sağlayan diplomasi yönünü de en az bu vasfı kadar önemsiyoruz. İnşallah bundan sonra her 2 yılda bir düzenli olarak sürekli gelişerek, büyüyerek, zenginleşerek, renklenerek devam edecek Göçebe Oyunları’na her türlü katkıyı yapmayı sürdüreceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Dünya Etnospor Konfederasyonu başta olmak üzere bu etkinliğin düzenlenmesine katkı veren herkese teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programda, Tanrı Dağı’ndan getirilerek kendisine takdim edilen suyu İznik Gölü’ne aktarılmak üzere tay kazana döktü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Göçebe Oyunları’nın açılış gösterisini seyretti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile birçok ülkeden yüksek düzeyli katılımcılar da programa iştirak etti.

Tanrı Dağları’ndan Türk Balası’nın getirdiği su Cumhurbaşkanı Erdoğan’a takdim edildi. Erdoğan da suyu 'Tay Kazanı’na dökerek İznik Gölü ile buluşmasını sağladı. Gösteriler kortej yürüyüşü ve havai fişek gösterileri ile devam etti.

 
TBMM, 6’ıncı Yasama yılında
 
‘Oyunların her birini ayrı ayrı bozduk’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çavuşoğlu: 'Ege bizim için kilit bölge'
Çavuşoğlu, Ege'nin Türkiye için kilit bir bölge olduğunu belirterek, "(Yunanistan) ...
Erdoğan esnaf ve sanatkarlara seslendi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TESK 21. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ...
‘Kararlı mücadelemiz devam edecektir’
Erdoğan,:"Suriye'de terör örgütü varlık gösterdiği ve millî güvenliğimizi ...
 
‘Bize durmak, duraksamak yok'
Erdoğan, 'Türkiye olarak kendi inancımıza, kendi gücümüze, kendi kabiliyetimize, ...
‘Bu milletin hayalleriyle kendimize ufuk çiziyoruz"
Erdoğan, "2023'e bir adım mesafede olduğumuz şu dönemde yeni hedefimizi ...
Erdoğan İl Başkanlarına seslendi
Erdoğan, ‘Zulmü alkışlamayacak, zalimi sevmeyecek, gelenin keyfi için ...
 
‘Herkesin takdir ettiği birikim ve dirayete sahibiz’
Erdoğan, 'Türkiye olarak hem içeride hem dışarıda güçlü bir duruş sergiliyoruz. ...
'Türkiye artık eski Türkiye değil'
Erdoğan, 'Semerkant Zirvesi'nde ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
Erdoğan, 'Biz işimize bakıyoruz. Cumhur İttifakı kararlı bir şekilde yola ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri