Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum Gençlik İstatistikleri açıklandı
Erzurum Gençlik İstatistikleri açıklandı
Erzurum konutta 29’uncu sıraya yükseldi
Erzurum konutta 29’uncu sıraya yükseldi
Kurtulmuş: ‘19 Mayıs kararlılığın, azmin ifadesidir’
Kurtulmuş: ‘19 Mayıs kararlılığın, azmin ifadesidir’
Atama kararları yayımlandı
Atama kararları yayımlandı
Oral: 'Yeni faiz oranları kabul edilebilir değil'
Oral: 'Yeni faiz oranları kabul edilebilir değil'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Aralık 2011 Cumartesi - 02:28

Taşyürek, Sarıkamış Destanını anlattı

Palandöken Belediye Başkan Yardımcısı ve Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek, Sarıkamış'ta sadece askerlerin değil hayvanların, develerin hatta gözlerin donduğunu belirterek, hayatın kendisinin donduğunu söyledi.

Taşyürek, Sarıkamış Destanını anlattı

Taşyürek, Ankara'nın Polatlı ilçesinde faaliyet gösteren Özel Samanyolu Koleji'nde harekatın 97'inci yıl dönümünde Sarıkamış'ı anlattı. Samanyolu Koleji konferans salonundaki konferansa, Okul Müdürü Mehmet Maya, İlköğretim Okulu Müdürü Ahmet Demirbaş, Müdür Yardımcısı İbrahim Çetin, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
O KAHRAMANLARIN EMSALİ YOK
Sarıkamış Harekatı'nda yaşanan fedakârlıklar, gösterilen kahramanlıklar ile yaşanan yokluk ve sıkıntılar anlatan Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek, 1915'in Nisan ayında karlar eriyince 10 binlerce askerin cesedinin ortaya çıktığını söyledi. Taşyürek, o yıl kurtların ve kuşların ete doyduğunu belirtti. Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek, "Bu harekat 6 yıldır Türkiye'nin gündeminde. 6 yıl önce Temmuz ayında Allahuekber Dağı'na çıktık. Dedelerimizin ne hissettiğini hissetmeye gittik. Üzerimizde kabanlarımız ve uyku tulumumuz olmasına rağmen, sıcaktan pişmemiz gerekirken titremekten sabaha kadar uyuyamadık." dedi.
ASKERİN FEDAKARLIĞI
Osmanlı demiryolu ağının Polatlı ve Niğde'ye kadar geldiğini söyleyen Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Askerlerimiz Niğde'den, Erzurum'a kadar yürüyerek gidiyorlardı. Günde en az 30 kilometre yürüyorlardı. Yürürken ayaklarında bot yoktu. Ayaklarına bez ve çaputlar sararak yürüyorlardı. Sarıkamış'ı anlatırken fedakârlığı izah edemiyoruz."
Çanakkale'nin Sarıkamış'ın önsüzü olduğunu vurgulayan Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek, "Erzurum'un doğdu stratejik önemi var. Hangi ülke olursa olsun, hangi devlet olursa olsun, Erzurum'u aldığı zaman Anadolu'yu ele geçirmiş olur. 37 yıllık bir işgal yaşandık. Bütün imkansızlıklarla yapılan savaşta Almanya 6 milyon altın hibe etti. Aldığımız altın ile Almanya'dan top satın aldık. Almanların niyeti savaştan sonra Türkiye'yi paylaşmaktı." diye konuştu.
10'uncu Kolordu'nun Samsun'dan, Erzincan'a 32 günde ulaştığını kaydeden Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek, "O zaman 187 motorlu taşıt, 80 gemi ve 6 tayyare vardı. Askerlerin Erzurum'a ulaşabilmesi için 840 lokomotif ve 36 bine yakın vagonun olması gerekiyordu. İstanbul-Erzurum'un arası bin 500 kilometre idi. Her şey kağnı ve ineklerle taşınıyordu. Bu topraklar bize bedava kalmadı. Bugün yaşamımızı rahat sürdürüyorsak bu donan insanlarımızın sayesindedir."
23 bin askerimizi Rusların gömdüğünü anlatan Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek şöyle konuştu: "Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri hasta bakıcılığı yapıyordu, hepsi tifüsten öldü. Yine tifüs ve koleradan 282 doktor öldü. Sarıkamış'ta 30 bin Rus askeri, 60 bine yakında Türk askerinin öldüğü söyleniyor. 170 bin asker gitti, sadece 12 bini dönebildi. Kayıplar, siviller, 22 Aralık tarihinden önce ölenler, 5 Ocak tarihinden sonra ölenler bu rakama dahil edilmiyor."
TÜRK MİLLETİ DE TEHCİR EDİLDİ
Fransa Meclisi'nin 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesini eleştiren Palandöken Belediye Başkan Yardımcısı ve Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek, Türk milleti de tehcir edildi. Hicret ettik. Muhacir olduk." dedi.
Taşyürek şu görüşleri savundu: "Aman dur diyorlar, Sarkozy, ne olur bu yasayı Fransa Parlamentosu'ndan geçirme. Ne yapmışız biz Ermeniler göç ettirilirken ölmüşler. Yer yerinden oynuyor. Ben bir öğretmenim, elimizde belgeler var. Gelin şunu TRT'de gösterin. Konferanslar düzenleyin, parlamenterlere, siyasilere, sivil toplum kuruluşlarına, gazetecilere. Bizim de tehcir kadar olayımız var. Türk milleti de tehcir edildi. Hicret ettik. Muhacir olduk. Yollarda analar öldü, babalar öldü, çocuklar öldü. Bunları hiç kimse gündeme getirmiyor. Sadece işte 24 Nisan geliyor, Amerikan parlamentosuna hemen koşuyoruz. Aman bu yasayı çıkarmayın. Fransa'ya yalvarıyoruz. 1914'de Erzurum'da tahribat yapıldı. Kim yaptı bunu. Bunları kim öldürdü. Bu insanlar niye muhacir oldu. Niye Erzurum'u terk ettiler. Bunu sor. Sadece Ermeni mi öldü? Niçin onun peşine düştün?"
 Konferans sonrası Özel Samanyolu Koleji Müdür Yardımcısı İbrahim Çetin, Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek'e çiçek ve plaket takdim etti. Taşyürek daha sonra öğrenciler için kitaplarını imzaladı.CİHAN

 
Kar yağışı devam edecek
 
Hem hekim, hem bestekar
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İbrahim Ata Seval 25 Aralık 2011 Pazar 18:31

Sayın Muzaffer Taşyürek,bir misyon üstlenmiş ve yola çıkmışsınız,Allah yolunuzu açık etsin.Gerçek Tarihimizi anlatmanız ve yeni nesillere aksetmeniz son derece anlamlı!!Tanrı sizi mahçup etmesin..

Yorumu oyla      6      4  
Süha MÜHÜRDAROĞLU 24 Aralık 2011 Cumartesi 13:22

Sayın Taşyürek yaptığın bu çalışmalardan dolayı seni kutlamayı bir görev olarak değerlendiriyorum.Bir Erzurum sevdalısı olarak senin gibi Erzurum aşıklarını duymak,dinlemek zevkini bizlere verdiğin için teşekkür ederim.Allahım senin gibi eErzurumluları korusun.Sağlık,başarı,mutluluklar dilerim.Erzurumu sevenleri bende seviyorum..

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erkal hayranlarıyla buluşacak
Palandöken’in sanat aleminde tanıtılmasına, eserleriyle büyük katkı sağlayan ...
Sanatta Avrasya Üslup Birliği
GSF Öğretim Üyesi Dr. Yunus Berkli’nin kaleme aldığı, “Türk Sanatında ...
Sanatçı Acar albümünü tanıttı
Erzurum'un yetiştirdiği güçlü seslerden TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği ...
 
A.Ü’de Türkü Şöleni
Atatürk Üniversitesi Korusu tarafından ilk kez gerçekleştirilen “Türk ...
Evliya Çelebi panelle anıldı
Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen panelde ünlü gezgin Evliya Çelebi ...
Kültür Merkezi güncelleştirildi
Büyükşehir Belediyesi’nin Erzurum AVM yanındaki Kültür Merkezi’nin ...
 
EDT depremzedeler için perde açacak
Erzurum Devlet Tiyatroları sezonun ikinci oyununu ilk depremzedeler için ...
‘Sarıkamış Harekatı emsalsiz bir destan’
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selçuk Ural, ...
Tarih, tiyatroyla bütünleşti
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Balıkçılık Klübü Ayna Tiyatro Topluluğu ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri