Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>BÖLGEDEN
1 Aralık 2022 Perşembe - 02:03

Doğu’dan bir değer daha Kültürel Miras Listesi’nde

“Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Dahil Edilmesi” projesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne kaydedildi.

Doğu’dan bir değer daha Kültürel Miras Listesi’nde

Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde hazırlanan; Bitlis’in Ahlat Kaymakamlığı, Ahlat Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının katkı sunduğu “Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Dahil Edilmesi” projesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne kaydedildi.
Konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ahlat Taş İşçiliği Geleneği"nin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındığını ve bununla Türkiye'nin bu listede kayıtlı kültürel unsurlarının sayısının 22'ye ulaştığını bildirildi. Türkiye'nin "Ahlat Taş İşçiliği Geleneği" adlı ulusal adaylık dosyasının 28 Kasım-3 Aralık'ta Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi'nin 17. oturumunda UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne kaydedildiği vurgulanan açıklamada, bu kayıtla beraber Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde kayıtlı kültürel unsurlarının sayısının 22'ye ulaştığı belirtilerek, "Ata yadigarı geleneksel sanatlarımızı yaygınlaştırarak korumak amacıyla farkındalığı artırmaya devam edeceğiz" ifadesi kullanıldı.
“Ahlat’ı Ahlat yapan değerlerden en önemlilerinden bir tanesi de taş işçiliğidir”
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ahlat Kaymakamı Fikret Dağ, Ahlat’ı Ahlat yapan değerlerden en önemlilerinden bir tanesinin taş işçiliği olduğunu söyledi. Dağ, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız öncülüğünde yaklaşık 1,5 yıl önce başlattığımız UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınması çabasıyla ilgili ‘Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği’ dosyamız dün itibariyle kabul edildi. Buradaki amacımız insanlığın ortak mirasını, kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak ve farkındalığı daha fazla artırmaktır. Ahlat’ı Ahlat yapan değerlerden en önemlilerinden bir tanesi de taş işçiliğidir. Bin yıllık kadim geleneğimiz ve daha önceki tarihimizde bunlar bize ışık tutmaktadır. Dolayısıyla böyle bir kararın alınmış olması hepimizi mutlu etmiştir. Emek veren ve bu konuda geleneksel Ahlat taş işçiliğimizi destekleyen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği (ADER) Başkanı Samet Adıyaman ise “Geleneksel Ahlat Taş İşçiliğinin Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınması bizleri ve Ahlat halkını oldukça sevindirmiştir. Geleneksel Ahlat taş işçiliğinin gelecek nesillere aktarılması için oldukça güzel bir adım oldu. Bundan sonraki süreçte de devamını bekliyoruz” diye konuştu.
“Bu taşı bizden sonraki kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz”
İlçede geleneksel Ahlat taş işlemeciliği yapan Seyfettin Altıntaş da, taş işine baba mesleği olarak devam ettiğini belirterek, “Ocaklardan gelen kütle halindeki taşları siparişlere göre hazırlıyoruz. Selçukludan ve Osmanlı’dan kalan motifler atıyoruz. Kendimizden de bir şeyler ekleyerek yapıyoruz. İşlediğimiz taşları mezar, çeşme, şömine, barbekü, cami gibi yapılarda kullanıyoruz. ‘Geleneksel Ahlat Taş İşçiliğinin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınmasından dolayı çok sevindik. Bu taşı bizden sonraki kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz” dedi.

 
‘Önce Rabb’imizin yardımına güveniyoruz'
 
Doğu çiftçisi kar bekliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yusufeli Barajı'nda sular yükselmeye başladı
Artvin'in Yusufeli ilçesinde Çoruh nehri üzerinde yapımı tamamlanan Yusufeli ...
Sunar’dan Palandöken’de yatırım zirvesi
Sunar, “Palandöken, Şehircilik kalitesiyle yaşayanlarının özel imkan ve ...
‘Ahıska Türklerinin Sürgünü’ konferansla anlatıldı
Kars’ta, ‘Ahıska Türklerinin Sürgünü’ konulu konferans düzenlendi.
 
Türkiye’nin en yüksek rakımlı köyüne ilk kar düştü
Bitlis'in Adilcevaz ilçesine bağlı 2 bin 317 rakımlı Kışkılı köyüne mevsimin ilk karı yağdı.
Bedir Şenkaya vizyonunu paylaştı
Şenkaya Belediye Başkanı Yavuz Bedir hafta sonu gazetecilerle Mesire alanında ...
DYK kurslarına Aziziye Belediyesi desteği
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı ...
 
Doğu’da kar yağışı etkili olmaya başladı
Erzincan - Sivas kara yolu Kızıldağ mevkii ile Erzurum ve Bayburt güzergahlarında ...
Şehit Öğretmen Yılmaz gözyaşlarıyla anıldı
Memleketi Gümüşhane’ye dönerken 2017 yılında terör örgütü PKK mensupları ...
Aziziye Belediyesi’nden bir ilk daha
Aziziye Belediyesi, ilçede yine bir ilke imza attı. Belediyeye tahsisli ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri