Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum Gençlik İstatistikleri açıklandı
Erzurum Gençlik İstatistikleri açıklandı
Erzurum konutta 29’uncu sıraya yükseldi
Erzurum konutta 29’uncu sıraya yükseldi
Kurtulmuş: ‘19 Mayıs kararlılığın, azmin ifadesidir’
Kurtulmuş: ‘19 Mayıs kararlılığın, azmin ifadesidir’
Atama kararları yayımlandı
Atama kararları yayımlandı
Oral: 'Yeni faiz oranları kabul edilebilir değil'
Oral: 'Yeni faiz oranları kabul edilebilir değil'
HABERLER>BÖLGEDEN
20 Aralık 2011 Salı - 08:23

Doğu'da buzlu yaşam

Doğu Anadolu Bölgesinde soğuk hava etkisini sürdürürken gece en düşük hava sıcaklığı Erzurum’da eksi 19 derece olarak ölçüldü. Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yüksek basınç sisteminin etkisi altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi'nde soğuk hava etkili oluyor. Soğuk havayla birlikte Erzurum kent merkezindeki kaldırımlar buz tuttu, çatılarda boyu bir metreyi geçen buz sarkıtları oluştu.

Doğu da buzlu yaşam

ERZURUM (İHA) - Doğu Anadolu Bölgesinde soğuk hava etkisini sürdürürken gece en düşük hava sıcaklığı Erzurum’da eksi 19 derece olarak ölçüldü. Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yüksek basınç sisteminin etkisi altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi'nde soğuk hava etkili oluyor. Soğuk havayla birlikte Erzurum kent merkezindeki kaldırımlar buz tuttu, çatılarda boyu bir metreyi geçen buz sarkıtları oluştu.
Bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları Erzurum'da eksi 19, Ardahan'da eksi 18, Kars'ta eksi 17, Ağrı'da eksi 10, Bayburt'ta eksi 7, Erzincan'da eksi 5 ve Iğdır'da eksi 4 derece olarak ölçüldü.
Günün beklenen en yüksek hava sıcaklıklarının da Erzurum ve Ardahan'da eksi 4, Kars'ta eksi 2, Ağrı ve Iğdır'da 2, Bayburt'ta 5 ve Erzincan'da 8 derece olması tahmin ediliyor.
EKSİ 18 DERECE SOĞUKTA OKUL YOLCULUĞU
Kars'ın Selim ilçesinde hava sıcaklığı eksi 18 derece olarak ölçülürken, sabah okullarına giden öğrenciler dondurucu soğuklar nedeniyle zor anlar yaşadı.
Derecelerin gece saat 23.09'da eksi 23, sabah saat 06.18'de ise eksi 18 dereceyi gösterdiği Selim ilçesinde dondurucu soğuklar etkisini sürdürüyor. İlçede sabah saatlerinde okula gitmek için yola çıkan öğrenciler, soğuklar nedeniyler zor anlar yaşadılar. Öğrenciler, başlarını ve yüzlerini sardıkları atkı ve berelerinin içerisinde titrerken, bir yandan da arkadaşlarıyla kol kola girerek ısınmaya çalıştılar.
İlçe merkezinde bulunan söğüt ve kavak ağaçlarının üzeri kar ve kırağı ile beyaza bürünürken, çatılarda dev buz sarkıtları oluştu. Şehrin birçok yerinde çatılardan sarkan ve tehlike arz eden buz sarkıtları bazı yerlerde yaklaşık 2 metreyi aştı.
İlçeye bağlı köyden gelen bir vatandaş ise soğuk havadan atkı ve bereye sarınarak korunmaya çalıştı. Yüzü, gözü sarılı vatandaş, "Sabah kalktık Selim'de gezemiyoruz hayvanlarımız su içemiyor. Çok soğuk havalar kısacası donuyoruz. Kars civarı gerçekten de çok soğuk. Dışarılarda ağaçlar hep soğuktan kırağı tuttu. Sularımız bile dondu 'Yer demir, Gök bakır' oldu" dedi.
Bu arada, sürücüler araçlarını çalıştırmakta güçlük çekerken, donan araçlarını iteleyerek çalıştırmayı başardılar.
SÜRÜCÜLERE SİS UYARISI
Kars’ta etkili olan yoğun sise karşı Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanlığı sürücüleri uyardı.
Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı ve Çevre Trafik Eğitimcisi Azat Ceyhan, kar yağışının ardından sert geçen kış ve akşam saatlerinde yoğun olan sisten dolayı sürücülerin dikkatini çekti.
Azat Ceyhan, sisli havalarda hem sürücülere, hem yayalara ve hemde yetkililere önemli görevler düştüğünü söyledi.
Ceyhan; “Bilindiği gibi Kars’ta kış çok sert geçiyor. Kars yağışının ardından bu sefer beraberinde akşamları yoğun sis görülüyor. Yoğun sis ve soba bacalarından çıkan dumanlar bir birine karşınca özellikle şehir merkezinde bu durum yayalar ve sürücüler için risk oluşturuyor. Burada hem sürücülere hem yayalara, hem de yetkililere önemli görevler düşmektedir” dedi.
SİSLİ HAVALARDA HIZ LİMİTİ ASGARİYE ÇEKİLMELİ
Sisli havalarda görüş mesafesinin 10 metreye düştüğünü ifade eden Çevre ve Trafik Eğitimcisi Azat Ceyhan; “Sisli havalarda sürücülere düşen en önemli görev, sürücüler geceleri mutlaka takip mesafesini artırmalıdır. Yani iki otomobil arasındaki takip mesafesi, görüş mesafesinin azaldığı bir ortamda takip mesafesinin artırılması gerekiyor. Sisi lambalarıyla birlikte kısa farların daha etkili olacağını düşünüyorum. Özellikle şehir içi için bunu söylüyorum. Yayaları fark etmeyeceği gerçeğini göz önüne alarak sürücüler şehir merkezinde hız limiti 50 veya 40 iken bunu daha da asgariye indirmeleri gerekiyor. Yani 40-50 ile giden bir sürücü görüş mesafesinin yetersiz olduğu bir ortamda hız mesafesini mutlaka hızını azaltması gerekiyor” diye konuştu.
KAVŞAKLARDA ANİ DÖNÜŞLER YAPMAYIN
Yayaların sisli havalarda kavşaklarda ani dönüş yapan araçları görmeyebileceğini belirten Azat Ceyhan özetle şunları söyledi:
“Yayalar geceleri aniden yola çıkan özellikle kavşak ağızlarında dönüş yapan bir aracı göremeyebilir. Sürücülerde bu hususta çok önemli görev düşüyor. Yolu çok iyi kontrol ettikten sonra karşıdan karşıya geçiş haklarını kullanmaları gerekiyor. Yani hem sürücülere, hem de yayalara bu konuda önemli görevler düşüyor. Sabah ve akşam gizli buzlanma dediğimiz gündüz buz olmayan kar yağmadığı halde buz görünmeyen, ama akşamları havaların daha da soğumasıyla birlikte sabaha karşı buzlanan bazı yerler var. Sürücülerin dönüş mesafelerini de buna göre ayarlamaları lazım. Yani kavşağa yaklaşan sürücünün daha önceden hız limitini düşürmesi ve dönüşünü yaparken çok dikkatli dönüş yapması lazım.”

 
Kar üzerinde bisiklet keyfi
 
Küçükler’in ‘Sahte Mimar iddiası’na cevap
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cirit coşkusu soğuğu yendi
Kars'ın Selim ilçesine bağlı Çıplaklı köyünde karma yapılan atlı cirit sporu ilgi çekiyor.
Seferov için imza kampanyası
Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) tarafından, Macaristan'da ...
Akdağ Sarı Gelin’i okudu
Şanlıurfa'da, Süleymanlar aşiretine mensup AK Parti eski milletvekillerinden ...
 
Karayazı’dan BJK’ye başarı koşusu
Erzurum'un Karayazı ilçesinde, kara lastik ayakkabılarla atletizme başlayan ...
Bayraktepe kayak merkezi cıvıl cıvıl
Pistlerin uzunluğu, Sarıçam Ormanları, Kristal kar ve ulaşım imkanlarıyla ...
Sigara kaçakçılarına darbe
Erzincan Emniyet Müdürlüğü tarafından sigara kaçakçılarına yönelik 13 ...
 
Caferi din adamlarından ortak basın açıklaması
Iğdır'daki Caferi din adamları, yaptıkları ortak basın açıklaması ile ...
EDKİK’ten milli hassasiyet örneği
Erzincanlı dağcılar Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde düzenlenen “Allahüekber ...
Yılmaz, Zaman Yönetimi’ni anlattı
Erzincan Polis Meslek Yüksekokulu’nda “Zaman Yönetimi” konulu konferans düzenlendi.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri