Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>GUNCEL
3 Mart 2023 Cuma - 07:46

'Kadim coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız'

Bakan Kurum, ‘El birliğiyle şehirlerimizi yeniden kalkındıracağız. Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla bu kadim coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

 Kadim coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız

Kurum, ‘El birliğiyle şehirlerimizi yeniden kalkındıracağız. Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla bu kadim coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Adıyaman’ı ziyaret eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2 ay içerisinde 244 bin 343 konutun temelini atacaklarını belirtti. Hasar tespit çalışmalarının 7 bin personelle 11 ilde aralıksız sürdüğünü belirten Bakan Kurum, depremden etkilenen illerde 4 milyon 953 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 622 bin binada inceleme yaptıklarını, içerisinde 604 bin 856 bağımsız bölüm olan 212 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Adıyaman’da ise 68 bin 12 bağımsız bölümden oluşan 28 bin 547 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettiklerini aktardı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman’da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası bir açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum depremden etkilenen şehirleri en kısa sürede ayağa kaldıracaklarını belirtti.

KURUM’UN AÇIKLAMASI

Adıyaman’ı eski ihtişamlı günlerine kavuşturmak için burada olduklarını söyleyen Bakan Kurum, “Adıyamanlı kardeşlerimizin acısına ortak olmak, yeni yaşam alanlarını incelemek, gözbebeğimiz Adıyaman’ımızı yeniden tıpkı eski günlerine, o ihtişamlı olduğu güzel günlerine kavuşturmak, ayağa kaldırmak için tekrar buradayız, Adıyaman’ımızdayız. Millet olarak her bir ferdimizi derinden sarsan depremin acıları hala tazeliğini korusa da üzerinden tam 25 gün geçen o karanlık gecenin izlerini devletimizin bütün gücünü, bütün imkanlarını seferber ederek bir bir siliyoruz. Yaralarımızı devlet-millet el ele hep birlikte sarıyoruz. Bizler ilk günden beri yaşadığımız acıları bir nebze olsun dindirebilmenin gayreti içerisindeyiz. Depremden etkilenen bölgelerimizde arama kurtarma, insani yardım ve hasar tespit çalışmalarımızdan sonra Bakanlık olarak sürdürdüğümüz çalışmalarımızı inceliyoruz. Tüm ekibimizle, tam kadro buradayız, Adıyaman’dayız. Hem hasar tespit çalışmalarını takip ettik hem de valilerimizle, belediye başkanlarımızla, STK’larımızla, iş dünyamızla, kanaat önderlerimizle, vatandaşlarımızla istişarelerde bulunduk, Adıyaman’da yeni konutlarımızın inşa edileceği yerleri beraberce belirledik. Depremden zarar gören 10 ilimizde olduğu gibi Adıyaman’ımızda da çalışmalarımız büyük bir seferberlik anlayışla aralıksız devam ediyor. Bakanlarımız da burada tüm gayretiyle, özverisiyle çalışıyor. İnşallah 85 milyon tek yürek, tek bir aile olarak bir ve beraber olacağız, hep birlikte bu zor günleri atlatacağız ve kardeşlerimizin mutluluğuna yine hep birlikte şahit olacağız” dedi.

GEÇİCİ BARINMA VE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

Adıyaman’da ilk etapta 3 bin adet konteynır kent uygulamasının devam ettiğini söyleyen Kurum, “Sürecin arama kurtarma çalışmalarına müteakip olarak tüm şehirlerimizde TOKİ’mizle, Emlak Konut’umuzla, STK ve özel sektör temsilcilerimizle, prefabrik, çelik konstrüksiyon ve yığma yapılar olmak üzere geçici barınma alanlarımızı hızlıca inşa ettik. Şu anda halihazırda yer belirleme çalışmalarını tamamladığımız geçici barınma alanları çerçevesinde Adıyaman’ımızda 3 bin adet konteyner kent uygulamamız devam ediyor. Bu konteynerlerimizde sıcak sular akacak. Tuvalet, banyo, mutfak, salon ve yatak odası olacak. En kısa sürede hazırlayıp teslim edeceğiz. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

1 MİLYON 622 BİN BİNADA İNCELEME YAPILDI

Hasar tespit çalışmalarının 7 bin personelle 11 ilde devam ettiğini söyleyen Bakan Kurum,” Tabi bir yandan geçici barınma alanlarını inşa ederken, diğer yandan da hasar tespitlerimizi 7 bin personelimizle 11 ilimizde aralıksız sürdürüyoruz. Depremden etkilenen illerimizde 4 milyon 953 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 622 bin binada inceleme yaptık. İçerisinde 604 bin 856 bağımsız bölüm olan 212 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Adıyaman’da ise 68 bin 12 bağımsız bölümden oluşan 28 bin 547 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik. İnşallah en kısa sürede tüm hasar tespit çalışmalarımızı tamamlayacağız” dedi.

Adıyaman’da 47 bin 350 konut ve 13 bin 987 köy evi yapılacak

Asrın felaketinin 11 ilde14 milyon kişiyi derinden sarstığını söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Ancak milletimiz müsterih olsun, devletimiz bütün varlığıyla milletinin yanındadır. Bir devletin milleti için alabileceği en hızlı aksiyonu, gösterebileceği en hızlı refleksi depremzede kardeşlerimizin sıcak yuvalarına tekrar kavuşması için gösterdik. Cumhuriyet tarihimizin en büyük konut seferberliğini, en büyük afet dönüşüm sürecini tarihte görülmemiş bir hızla 11 ilimizde aynı anda başlattık. Afet bölgesinde ilk etap inşa edeceğimiz 319 bin konutumuzun, tüm mikro-bölgeleme, jeolojik ve zemin etüdlerini tamamladık. İlk sözleşmelerimizi imzaladık. Adıyaman’ımızda da Merkez İndere, Kahta Erikdere, Besni Eskiköy, Gölbaşı Yukarıçöplü mahallelerinde 47 bin 350 konut ve 13 bin 987 köy evi, inşa edeceğiz. Bölgenin zemin etütlerine başladık, inşallah Mart ayında ilk kazmayı vuracağız” şeklinde konuştu.

TOPLAMDA 244 BİN 343 KONUTUN TEMELİ ATILACAK

Depremden etkilenen 11 ilde toplam 244 bin 343 konutun temellerinin atacağını söyleyen Bakan Kurum, “Yine hasar tespitlerimize göre konut sayılarımızı artıracağız. Bu anlamda gerek bilim insanlarımız gerekse bakanlığımızın uzman ekipleri yeni yerleşim yerlerine ilişkin gecesini gündüzüne katıyor, 7/24 çalışıyor. Bu çerçevede 21 Şubat’tan bu yana, yani bir haftada Gaziantepimizde 3 bin 377, Adıyaman’da bin 161, Kilis’te 645, Adana’da 590, Hatay’da bin 185, Kahramanmaraş’ta 3 bin 826, Şanlıurfa’da 897, Malatya’da 948, Osmaniye’de 152 olmak üzere toplam 12 bin 781 konutumuzun yapımını başlatmış olduk. Mart’ın ilk üç gününde de toplam 8 bin 463 konutumuzun yapımını başlatmış olacağız. Yani 3 Mart itibariyle toplamda 21 bin 244 konutumuzun yapımına başlamış oluyoruz. İnşallah önümüzdeki 2 ay içerisinde 11 ilimizin tamamında toplamda 244 bin 343 konutumuzun temellerini atacak, inşa süreçlerini başlatmış olacağız. Kalan konutlarımızı da şehir merkezlerinde, zemin etütlerini tamamlayarak, kültürel dokuyu da koruyarak inşa süreçlerini başlatacağız. Sözleşmelerini imzaladığımız ve yapımına başladığımız yeni yuvalarımızın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

KONUTLAR BİR YIL İÇERİSİNDE TESLİM EDİLECEK

Adıyaman’ın gökte bir hilal gibi yükseleceğini söyleyen Bakan Kurum, “Peygamberler, sahabeler şehri; binlerce yıllık kadim birikime sahip olan Adıyamanımız her taşında, sokağında, caddesinde tarihinden, kültüründen bir iz barındırıyor. Tarımın, turizmin ve madenciliğin şehri Adıyaman’ımızı tıpkı eski günlerinde olduğu gibi yeniden ihtişamıyla ayağa kaldıracağız. Enkaz karanlığında kaybolan umutları yeşertip bu güzel şehri tarihi sokaklarıyla, meydanlarıyla, bahçeleriyle yeniden inşa edeceğiz. Adıyaman Ulu Camimiz başta olmak üzere yıkılan tüm camilerimizi ivedilikle yenileyeceğiz. Tarihi camilerimizin minarelerinden yeniden ezan sesleri yükselecek, acı ve hüznün yerini el ele milletçe kurduğumuz hayallerimiz, yeni hayatlarımız alacak. Anadolu’nun sarp kayalıklarında kurulan, medeniyetiyle göz kamaştıran bu ihtişamlı şehri yeniden Güneydoğu’nun parlayan güneşi yapacağız. Bu coğrafya, bu bölge, gözbebeğimiz Adıyamanımız Allah’ın izniyle gökte bir hilal gibi yükselecek. Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Biz sadece ekibimizle, araçlarımızla, yaptığımız çalışmalarla burada değiliz. Biz kalbimizle buradayız. Ruhumuzla buradayız. Aklımızla, fikrimizle, gönlümüzle, tüm duygularımızla buradayız. Adıyamanlı bir annenin kaybettiği evladı artık biziz. Annesini, babasını kaybeden Adıyamanlı bir çocuğun ailesi artık biziz. Burada ve diğer 10 ilimizde hayat yeniden normale dönene kadar, acılar yerini mutluluğa, hüzünler yerini umuda bırakana kadar burada olacağız, Adıyaman’ın ellerini, kardeşlerimizin ellerini sımsıkı tutacağız. Siz gönlünüzü ferah tutun. Güzel Adıyamanımız için gece gündüz, kar kış demeden çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bugün biz TOKİ eliyle 1 milyon 180 bin konutumuzu yaptık mı, Yaptık. 3.3 milyon konutumuzu dönüştürdük mü? Dönüştürdük! Yapılamaz denilenleri yaptık mı, Yaptık. Bitirilemez denilenleri bitirdik mi, Bitirdik. Şimdi yine Allah’ın izniyle, milletimizin desteğiyle Cumhurbaşkanımızın liderliğinde buradaki konutlarımızı da bir yıl içerisinde sizlere teslim edeceğiz. Çevre düzenlemeleriyle, parklarıyla, bahçeleriyle, camileriyle, okullarıyla, tüm sosyal donatı alanlarıyla Adıyamanlı kardeşlerimize yeni yaşam alanları sunacağız. El birliğiyle şehirlerimizi yeniden kalkındıracağız. Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla bu kadim coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

 
Özer depremzede öğrenci nakil verilerini paylaştı
 
Göç İdaresi Başkanlığı İddiaları yalanladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Dünyası Depremzedeler için yürek yüreğe
Tatar, "Deprem bölgesindeyiz ama bundan sonra inşaatlarda yapılacak olan ...
Kurum: 'Türkiye genelinde 202 bin bina acil yıkılacak'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Tüm Türkiye’deki ...
Aziziye Belediyesi’nden ‘Kardeş Belediye’ kararı
Aziziye Belediye Meclisi, Adıyaman Belediyesi ile Hatay Antakya Belediyesi’ni ...
 
Utanç tarihi: 28 Şubat 1997
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 28 Şubat darbesinin yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Kızılay’dan çadır üretimi açıklaması
Türk Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, Kızılay Çadır-Tekstil Grubu’nun ...
Erbaş: ‘Erzurumlu çocuğun emanetini teslim ettim’
Diyanet işleri Başkanı Erbaş paylaşımında, ‘Erzurum'da kumbarasında biriktirdiği ...
 
Yargıtay'dan emsal deprem kararı
Yüksek Mahkeme, deprem neticesinde yıkılan binanın yapı ruhsatını onaylayan ...
Dadaşlar depremzedelere gönüllerini adıyor
Dadaşlar gerek deprem bölgesinde ve gerekse Erzurum’da afetzedelerin yaralarını ...
Erzurum depremzedeleri ağırlıyor
Kahramanmaraş depreminin ardından Erzurum’a getirilerek Kredi Yurtlar ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri